Czym są naturalne fermentowane koncentraty napojów z żywymi kulturami bakterii?  

Fermentowany napój probiotyczny to naturalny produkt funkcjonalny, powstały w wyniku kontrolowanej fermentacji składników roślinnych przy udziale żywych kultur bakterii Lactobacilius i Bifidobacterium. Bakterie te przekształcają naturalne cukry i błonnik owsa w różne związki, które są przedmiotem badań naukowych w kontekście zdrowej mikroflory jelitowej.

Czym są naturalne fermentowane napoje probiotyczne? 

Dobre bakterie lacto i bifido, gdy trafią do żywności pochodzenia roślinnego (kasze, sałatki, zupy itp.), zaczynają się intensywnie namnażać – zachodzą intensywne procesy fermentacji, inaczej mówiąc – kiszenia. Podczas fermentacji syntetyzowane są wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka substancje odżywcze – białka, witaminy, a także enzymy, różne związki mikroelementów i inne. Taka biologicznie „uaktywniona” żywność to wszechstronna korzyść dla naszego organizmu – dzięki niej dostarczamy wszystkich niezbędnych składników odżywczych, żywność jest łatwiej trawiona, a składniki odżywcze znacznie lepiej przyswajane.

Pamiętaj, że ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Dlaczego łączymy bakterie Lacto i Bifido?

1.
Lactobacillus: produkują kwas mlekowy, który obniża PH w jelitach tworząc nieprzyjazne środowisko dla “złych” bakterii (np. salmonella) 

2.
uszczelniają ścianki jelit i zapobiegają przenikaniu toksyn oraz alergenów do krwi wspomagają trawienie laktozy- szczególnie ważne dla osób z nietolerancją!

3.
poprawiają wchłanianie witamin i minerałów- zwłaszcza wapnia, witaminy K i żelaza

4.
Bifidobacterium: produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które odżywiają komórki jelitowe, działają przeciwzapalnie i wspomagają regenrację jelit

5.
hamują namnażanie patogenów, wspierają rozwój zdrowej mikroflory u dzieci, redukują stany zapalne w jelitach i całym organizmie i wpływają na regulację masy ciała

Wynik?
Wspólnie tworzą zrównoważoną, zdrową florę jelitową – tzw. eubiotyczną mikrobiotę, która ma kluczowy wpływ na całe zdrowie.
Image Product

Minimum składników, maksimum korzyści.

Nasze probiotyki w składzie zawierają tylko to, co konieczne:

woda, owies lub miód, naturalne soki owocowe i żywe kultury bakterii

Korzyści ze stosowania probiotyków:

Korzyść nr. 1

Wzmacniają naturalną odporność organizmu: Aż 70–80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach! Żywe kultury bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium: wspierają równowagę mikroflory jelitowej, poprawiają barierę ochronną śluzówki jelit, utrudniają rozwój patogenów i wzmacniają reakcje immunologiczne.

Korzyść nr. 2

Poprawiają trawienie i działanie układu pokarmowego: wspomagają rozkład i przyswajanie składników odżywczych, ułatwiają trawienie błonnika i cukrów złożonych, zapobiegają wzdęciom, zaparciom i uczuciu ciężkości, łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego (IBS).

Korzyść nr. 3

Odbudowują mikrobiotę po antybiotykach i stresie Antybiotyki, złe nawyki żywieniowe, stres czy używki niszczą naturalną florę jelitową. Fermentowane probiotyki dostarczają „dobrych bakterii”, które: kolonizują jelita, wypierają szkodliwe drobnoustroje, przywracają równowagę ekosystemu mikrobiologicznego.

Korzyść nr. 4

Jelita produkują aż 90% serotoniny, hormonu dobrego nastroju. Badania potwierdzają, że zdrowa mikroflora wpływa na: mniejsze uczucie lęku i stresu, poprawę nastroju, lepszy sen i większą odporność psychiczną. Efekt? Więcej spokoju, lepszy nastrój i większa równowaga psychiczna.

Dlaczego warto wybierać płynną formę probiotyków?

  • wygoda spożycia- idealne dla osób, które nie lubią lub nie mogą stosować kapsułek/tabletek,
  • Szybsze działanie- nie trzeba czekać, aż kapsułka się rozpuści,
  • Większe stężenie bakterii- niektóre koncentraty zawierają więcej aktywnych kultur bakterii niż suplementy w kapsułkach,
  • Smak i różnorodność- fermentowane koncentraty napojów występują w wielu wariantach smakowych- każdy znajdzie coś dla siebie,

Czy wiesz że...?

Probiotyki mogą pomóc w nietolerancji laktozy?

Szczególnie szczep BIFIDOBACTERIUM- wspiera trawienie laktozy i może zmniejszyć wzdęcia czy bóle brzucha po spożyciu laktozy. Według badań przeprowadzonych w 2024 roku na Uniwersytecie w USA, wynika że suplementacja szczepu bakterii Bifidobacterium znacząco poprawiła tolerancję laktozy i zmniejszyła nasilenie objawów takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka czy pilność wypróżnień. 

Aby dostarczyć taką ilość bakterii jaką otrzymasz z 3 łyżeczek naszego produktu, musiałbyś zjeść...

45 KG kapusty kiszonej!!
To pokazuje jak niezwykle skoncentrowanym źródłem bakterii probiotycznych jest nasz produkt w porównaniu do powszechnie dostępnych produktów fermentowanych.  

Niektóre probiotyki mają zdolność do wytrzwarzania witamin...

Niektóre probiotyki mają zdolność do wytwarzania witamin, m.in. z grupy B oraz witaminy K bezpośrednio w jelitach. Dzięki temu wspierają nie tylko prawidłowe trawienie, ale też procesy związane z energią, układem nerwowym i zdrowiem kości. 

Kristin Watson

Co-Founder, BookMyShow

Masz jakieś pytania?

  1. Jak długo trwa dostawa produktów?
    Zamówienia złożone do godziny 10:00 zazwyczaj nadawane są tego samego dnia, dostawa produktów trwa 1-2 dni robocze.
  2. Ile razy dziennie stosować probiotyki?
    Zalecana dawka to 1 łyżeczka produktu, 3 razy dziennie
  3. Gdzie przechowywać produkty?
    Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce. Przed otwarciem zaleca się przechowywanie produktu w temperaturze od +2 do 18℃
  4. Czy ten produkt jest odpowiedni dla dzieci i osób starszych?
    Tak, nasze probiotyki są naturalne, bez laktozy i bez sztucznych dodatków, dlatego mogą być stosowane zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze. Dla najmłodszych warto zaczynać od małych porcji, aby organizm stopniowo przyzwyczaił się do stosowania produktu.